Odkryto hormon różnicujący cukier i słodzik

12 czerwca 2015, 06:23

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, jak mózg muszki owocowej odróżnia cukier od słodzika. Ponieważ w powiększonej skali "maszyneria molekularna" występuje również w przewodzie pokarmowym i mózgu ludzi, prof. Monica Dus uważa, że u nas może zachodzić analogiczne zjawisko.



Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca

13 marca 2015, 13:08

Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.


Otyłość wiąże się ze zmienionym przekaźnictwem opioidowym

6 marca 2015, 13:28

Badacze z Uniwersytetów w Turku oraz im. Hugo Alvara Aalto odkryli, że otyłość wiąże się ze zmienionym neuroprzekaźnictwem opioidowym w mózgu. To istotne, gdyż układ opioidowy bierze udział w powstawaniu przyjemnych wrażeń.


© Andre Karwath, Creative Commons

Czekolada, która odmładza skórę

23 lutego 2015, 12:59

W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.


PACAP - peptyd, który ogranicza jedzenie

11 lutego 2015, 13:25

Podanie do centralnego jądra migdałowatego (CeA) polipeptydu aktywującego przysadkową cyklazę adenylanową (PACAP) ogranicza spożycie pokarmu i prowadzi do spadku wagi.


Cukry dodane z napojów przyspieszają pierwszą miesiączkę

29 stycznia 2015, 07:23

Dziewczynki, które piją dużo słodkich napojów, wcześniej przechodzą pierwszą miesiączkę.


Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze

22 stycznia 2015, 11:36

Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.


Szympansy 'rozmawiają' o drzewach z ulubionymi owocami

22 stycznia 2015, 07:31

Modulując wokalizacje, zachodnioafrykańskie szympansy Pan troglodytes verus przekazują sobie informacje na temat ulubionych owoców, a konkretnie wielkości drzewa, na którym rosną oraz dostępnej ich ilości.


Fruktoza silniej aktywuje ośrodki nagrody

12 grudnia 2014, 12:22

Fruktoza zwiększa odpowiedź mózgowych ośrodków nagrody na wskazówki związane z jedzeniem.


Paliwo z odchodów zasili rakiety?

27 listopada 2014, 09:19

Ludzkie odchody powstające na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej mogą być użyte do produkcji paliwa dla rakiet. Obecnie są one zbierane i spalane w atmosferze. Badania profesora Pratapa Pullammanappallila z University of Florida mogą posłużyć do opracowania technologii, która pozwoli wykorzystać odchody do zasilania budynków na Ziemi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy